Afgelopen maand heb ik Barcelona bezocht. Het was al weer een paar jaar geleden dat naar deze prachtige stad ben geweest en dit keer ging ik er heen om van het weer te genieten maar vooral om inspiratie op te doen en nieuwe locaties en ruimtelijke ervaringen te ontdekken. Zo had ik mij goed voorbereid en een kleine route uitgestippeld langs de mooiste hotels en restaurants. Het Cotton House Hotel stond met stip bovenop deze lijst. En hij stelde niet teleur.

Het Cotton House Hotel is een hotel in het voormalige hoofdkantoor van – zoals de naam ook al zegt – de Cotton Textile Foundation “Fundación Textil Algodonera”. Het 19e eeuwse gebouw is gebouwd toen de textielwereld op zijn hoogtepunt was. Later onderging het gebouw een flinke renovatie dat zich in 2015 resulteerde tot het ontstaan van het prachtige Cotton House Hotel. Tijdens de renovatie zijn alle oorspronkelijke elementen van het gebouw behouden gebleven. Het interieur is ontworpen door Lázaro Rosa-Violán.

Nu zul je misschien denken, “Sanne dit is toch helemaal niet jouw stijl?” Dat klopt. Een interieur boordevol klassieke stukken is niet in de stijl zoals ik zelf zou ontwerpen. Echter, alles klopt. Tot in de kleinste details. Dit zorgde ervoor dat deze hotspot een onvergetelijke herinnering bij mij heeft achter gelaten. Hoe? Dat zal ik je uitleggen.

Een bezoek aan het Cotton House Hotel bezorgde mij dus een ervaring die ik niet snel zal vergeten. Bij binnenkomst komt de geur van vers gewassen katoen en een vriendelijke glimlach van de receptionist je tegemoet. Daarna loop je via een grote trap de lounge ruimte binnen op de eerste verdieping. De lounge ruimte bestaat uit hoge houten lambrisering in combinatie met de mosgroene wanden. Pompeuze fauteuils, een gigantische open haard en de gouden details in het interieur geven deze ruimte een warme uitstraling. De bar en restaurant van het hotel, genaamd Batuar, staat in groot contrast met de lounge ruimte. De bar is door de serre een baken van licht en luchtigheid. De gouden details worden ook hier doorgevoerd, echter in combinatie met creme-kleurige wanden. Het personeel dat in katoenen stijlvolle klassieke werkkleding rond loopt, het geluid van voetstappen op de houten parketvloer, de warme rijke verlichting en de prachtige gouden details.

De combinaties van verschillende stoffen en kleuren samen met de karakteristieke elementen van het gebouw zelf, zijn dus enorm on point. Ook is de harde overgang van intieme loungeruimte naar lichte serre verrassend. Wanneer je van de loungeruimte naar de lichte serre toe loopt, verandert de ruimte van intiem en warm naar fris en opgewekt. Je krijgt van een geborgen gevoel een fleurige mentale opfrisser. De twee ruimtes versterken elkaar enorm.

Het Cotton House Hotel voelt als een droom dat je terug brengt naar een Barcelona van vroeger. Ik voelde me voor eventjes Alba van Netflix serie Las Chicas del Cable. Dat de styling van het interieur lijnrecht tegenover mijn ontwerpstijl staat, werkt in dit geval juist als een verrassende inspiratiebron. Het Cotton House Hotel is eigenlijk zo’n typisch gevalletje van ‘je moet dit in het echt ervaren’. Gelijk een goed excuus om een tripje naar Barcelona te boeken, zou ik zeggen!